czwartek, 1 grudnia 2016

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Witajcie! Kilka osób z fanpage'a na Facebooku napisało do mnie wiadomość "jak ugotować kaszę jaglaną, aby nie była mdła/gorzka?". Jako, że w najbliższym czasie planuję zrobić kilka przepisów z tą kaszą, mój sposób pokazuję niżej. Aby Wam ułatwić, napisany będzie krok po kroku.

1. Pierwszym najważniejszym krokiem jest jej wypłukanie. Odmierzając szklankę ziarenek kładę je na metalowym sitku (kliknij tutaj, aby zobaczyć) i płuczę pod gorącą wodą ok. 3 minut.

2. Jeśli woda w kranie jest chłodniejsza (ok. 50 stopni), przelewam kaszę wrzątkiem i dopiero zaczynam gotować. Ten krok powoduje pozbycie się goryczki z ziarenek.

3. Najważniejszy krok to ugotować kaszę w proporcji 100 g produktu na 240-250 ml wody. Jeśli gotujesz 1 szklankę kaszy, niech w garnku znajdzie się ok. 450 ml wody.

4. Kaszę należy gotować na wolnym ogniu ok. 17 minut. Pod żadnym pozorem nie wolno jej mieszać. Przeciwnie zrobi się kleista papka.

Tak ugotowaną kaszę można spożywać do woli.

100 g produktu zawiera:
- 350 kcal
- 3,1 g tłuszczu (w tym 0,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych)
- 68 g węglowodanów (w tym 0,9 g cukry)
- 11 g białka
- śladową ilość soli (poniżej 0,01 g)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz