poniedziałek, 22 grudnia 2014

Radzimy sobie bez wagi

Jak wiemy, w każdej dobrze wyposażonej kuchni powinna znaleźć się waga. Niekiedy zdarza się tak, że ilości przypraw czy składników podane w przepisach są na tyle niskie, że nasza waga ich "nie obsłuży". Natomiast w każdej kuchni znajdują się sztućce takie jak łyżeczka czy łyżka o znormalizowanych wymiarach. Studencka Kuchnia specjalnie dla Was pokazuje jak idealnie odmierzać składniki bez użycia wagi. :)

1 łyżka = 3 łyżeczki
2 łyżki = 1/8 filiżanki / 6 łyżeczek
4 łyżki = 1/4 filiżanki / 12 łyżeczek
8 łyżek = 1/2 filiżanki
12 łyżek = 3/4 filiżanki
16 łyżek = 1 filiżanka

1 filiżanka = 1/4 l
2 filiżanki = 1/2 l
4 filiżanki = 1 l

1 łyżeczka = ok. 3-5 g
1/2 łyżeczki = ok. 2 g
1/4 łyżeczki = ok. 1 g

1 szczypta = 1/4 g
2 szczypty = 1/2 g
4 szczypty = 1 g


1 szklanka = 260 g mąki / 300 g cukru
3 1/3 szklanki = 866 g mąki / 1000 g cukru

Powyżej zostały przedstawione miary używane najczęściej w przepisach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz